Image Hosted by ImageShack.us
MADE of METAL 2005/12/07

MADE of METAL

Blog ce se baviti uglavnom recenziranjem Heavy, Power i Prog ostvarenja, mada povremeni izleti u druge zanrove i druge teme nisu iskljuceni. Feel free to join the ride.

07.12.2005.

Iced Earth - The Blessed And The Damned

Godina: 2004
Rejting: 8/10
Kritika: Dead Rose

Ovo je jedan od rijetkih kompilacijskih CD-a nakon cijeg slusanja nisam ostao ravnodusan, i jedan od rijetkih vrijednih toga da se o njima pise recenzija. Svi koji poznaju ovaj bend znaju da je Iced Earth vrlo unikatan bend na danasnjoj metal sceni, jedan od rijetkih koji uspjesno kombinuje elemente klasicnog Heavy Metala sa elementima Powera i Thrasha. Ovaj dupli CD je vrlo dobar presjek kroz proteklih 15-ak godina rada ovog benda, i na kvalitetan nacin ce vas uputiti u sve ono sto Iced Earth jeste. Svi koji vole ovaj bend ce uzivati u odlicnom odabiru pjesama, odlicnom balansu izmedju najagresivnijih pjesama i laganih balada, a svima koji jos nisu imali kontakt sa ovim bendom toplo ga preporucujem. Kompilacija sadrzi 23 pjesme podijeljene na 2 CD-a, oznacena kao "Book One" i "Book Two". Prvi disk sadrzi 11 pjesama koje je tesko a i nezahvalno razvrstati po kvalitetu, svako ce imati svoje favorite. Dakle redosljed je sljedeci: "Burning Times", "Wolf", "The Hunter", "Curse The Sky", "Melancholy", "Stormrider", "Burnt Offerings", "Travel In Stygian (live)", "Dark Saga", "Written On The Walls" i "Damien". Meni najsjajniji trenutci prvog diska su: "Wolf", "Stormrider" i "Written On The Walls". Na drugom CD-u se nalazi 12 pjesama i to: "Angels Holocaust", "Desert Rain", "Last December", "Watching Over Me", "Pure Evil (live)", "The Path I Choose", "I Died For You", "Disciples Of The Lie", "When The Night Falls", "Jack", "Iced Earth" i "Violate (live)". Ovdje bih izdvojio meni najdraze "Angels Holocaust", "Pure Evil" i "Iced Earth". Sve ovo smo imali priliku cuti na ranijim Iced Earth ostvarenjima, tako da bi ovdje u vidu bonusa dobro dosla neka nikada objavljena pjesma, ali to nismo dobili i to je mozda i jedina mana ove kompilacije (osim same cinjenice da je kompilacija). Ovaj CD zaokruzuje i ujedno zavrsava deceniju u kojoj je Mat Barlow svojim vokalom obavljao sjajan posao, i uz "vlasnika" ovog benda Jon Schaffer-a u mnogome doprinio statusu koji Iced Earth ima u metal zajednici. Koliko ce trajati i biti uspjesna nova era ovog benda, sa Ripper Owens-om (ex Judas Priest) na vokalu vrijeme ce pokazati.

07.12.2005.

Iron Maiden - Raising Hell (DVD)

Godina: 1993
Kritika: Jux

Evo i od mene jedan tekst, ja dodjem nesto kao vanjski saradnik i zahvaljujem Dead Rose-u sto mi je dopustio da nesto
napisem.
Elem, odlucio sam da recenziram najbolji koncert svih vremena, ne po zvuku vec po sceni, efektima... Od nekih 30-40 odgledanih koncerata (sto uzivo, sto putem VHS-a ili DVD-a), ovaj je nesto najbolje sto nam zivi nastup moze ponuditi. Radi se o oprostajnom koncertu Bruce Dickinsona sa Maidenom, koji je snimljen u augustu 1993. E sad sta je tu neobicno? Sve bi bilo normalno da u sali nisu postojala dva stagea, jedan na kojem je bio smjesten band, i drugi na kojem se nalazio horor iluzionista Simon Drake. Koncert je perfektno odsviran, a sve je to propraceno krvavim Drakeovim iluzijama. Mislim, svjestan sam ja da je sve to iluzija, ali u pojedinim trenucima izgleda previse realno.
Koncert otvara "Be Quick Or Be Dead" i "The Trooper", a nakon toga slijedi Simon Drake koji otvara "Pandorinu kutiju", i onda se iz njegove utrobe pojavljuje djevojka. To je uvod u "The Evil That Men Do", poslije kojeg dolaze "The Clairvoyant" i "Hallowed Be Thy Name". I onda se opet svi okrecu prema stageu Simona Drakea, koji sebi u ruku zabada noz, "pati" se sa njim dvije-tri minute, i onda ga vadi iz ruke i govori "So What Do You Expect, Card Tricks?". Da vam ne bih sad nabrajao sve njegove folove (a ima zaista svega, od probadanja macevima do odsjecanja glave tipu iz publike, te njenog sutanja), opisacu samo zadnju scenu, odnosno ono sto se desavalo dok su svirali zadnju pjesmu. Naime, dok traje "Iron Maiden", Drake sa nekoliko svojih pomocnika otima Brucea sa stagea i ubija ga, te tako oznacava kraj njegove ere.
Evo da napisem koje se jos pjesme nalaze na Raising Hell, osim gore navedenih: "Wratchild", "Transylvania", "From Here To Eternity", "Fear of the Dark", "The Number of the Beast", "Bring Your Daughter...", "2 Minutes to Midnight", "Afraid To Shoot Strangers", "Heaven Can Wait", "Sanctuary" i "Run To The Hills". Ukupno 17 pjesama, trajanje nesto manje od 2 sata.
U vrijeme kada je snimljen koncert, kao i godinama kasnije, posebnu vrijednost medju fanovima mu je davala cinjenica da je to bio posljednji i oprostajni koncert sa kraljem Bruce-om na vokalima. Cinjenica da danas takvu formulaciju ovom koncertu ne mozemo dati jer je Bruce opet tu (i hvala Bogu da je tako), i da Iron Maiden iza sebe ima sjajni „Rock In Rio“, vrlo malo ili nikako ne umanjuje vrijednost ovog DVD-a. Svi kojima su Maideni u srcu bi ga trebali imati u svojoj kolekciji.

MADE of METAL
<< 12/2005 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Contact Mails

MADE of METAL Links

MADE of METAL
Out in the void of the vast
Throughout the torrents of time
Millenniums I had to outlast
Alone in this heart of mine

Built and designed to obey
To keep man alive
Oh, I have failed
Now they struggle to survive

Forever free
Free from the split in my mind
Now I can see
My eyes have been blind
The way of the ways - the line of the lines
My destiny once and for all
Oh Atlantis, I hear your call

I am the one - you are the ones
I will protect you - my brothers and sons
I have returned - to fight this battle
I am the savior - my heart is made
Made of metal

A shadow from somewhere beyond
Is reaching out its claw
Twisting the rays of the sun
My children you ain't gonna fall

I'll raise my blade
The time for reprisal is here
It's not too late
The savior is here
The ancient machine - a million lifes' dream
Protect and serve you all
Oh Atlantis, I hear your call


METAL INVADERS
58358
Invaders Online