Image Hosted by ImageShack.us
MADE of METAL 2005/12/25

MADE of METAL

Blog ce se baviti uglavnom recenziranjem Heavy, Power i Prog ostvarenja, mada povremeni izleti u druge zanrove i druge teme nisu iskljuceni. Feel free to join the ride.

25.12.2005.

Avantasia - The Metal Opera

Godina: 2001
Rejting: 8.5/10
Kritika: Dead Rose

Avantasia je projekt koji se vise od svih ostalih koje nazivamo tako moze nazvati projektom. Zaista je impozanatan broj kvalitetnih muzicara koji su okupljeni oko ovog komada Metala. Inace zvuk ovog albuma predstavlja vrlo melodicnu Power/Progressive kombinaciju uz konceptualnu opersku textualnu podlogu koja se provlaci kroz kompletan album, kao sto na kraju krajeva i sam naziv albuma govori. Kada kazem opersku, mislim na epsko/fantazijsku pricu ispricanu kroz pjesmu (od prve do posljednje na albumu) sa posebnim vokalom dodijeljenim svakom liku ove price.
Dakle, nabrojacu samo par "bitnijih" imena koja se ovdje pojavljuju u ulozi vokala: idejni kreator ovog projekta, Tobias Sammet (EDGUY), Timo Tolkki (STRATOVARIUS), Andre Matos (ex ANGRA), Sharon Den Adel (WITHIN TEMPTATION), Kai Hansen (GAMMA RAY)... Nadam se da ova imena dovoljno govore.
Muzicari koje je Tobias angazovao za ovaj album su sljedeci: Henjo Richter (gitara, GAMMA RAY), Jens Ludwig (gitara, EDGUY), Markus Grosskopf (bass gitara, HELLOWEEN), Alex Holzvarth (bubnjevi, RHAPSODY) i Tobias Sammet (klavijature, EDGUY). Zaista sve sama vrhunska imena od kojih je tesko ocekivati bilo kakav promasaj u tehnickom aspektu ovog albuma. I preslusavajuci ovaj uradak cete odmah doci do zakljucka da se radi o profesionalno odsviranom Metalu, uz vrlo dobru produkciju. Rezultat je zvuk koji je neki vid sredine izmedju Power i Progressive standarda. Dakle niti previse grub i tezak, niti previse cist i mekan. Pjesme, tacnije dijelovi price koji se izdvajaju su uvodna, vrlo melodicna i brza "Reach Out For The Light" sa interesantnim textom koji vas uvodi u cijelu pricu. Tu su jos "Breaking Away", koja na najbolji nacin prezentira koristenje klavijatura u Metalu, zatim "Avantasia", "Sign Of The Cross" (ne brinite, nije obrada dobro poznatog Maiden klasika) i na kraju posljednja i najduza na albumu "The Tower", sa dosta orkestracije u stilu Rhapsody-a, i vrlo dobrom prezentacijom poznavanja gitare od strane Gamma Ray majstora, Henjo Richtera. Izostavljeni dijelovi koji cine cijelu pricu su "Prelude", "Serpents In Paradise", "Malleus Maleficarum", "Farewell" (simpaticna balada, najbolja od laganih na CD-u), "The Glory Of Rome", "In Nomine Patris", "A New Dimension" i "Inside". Oni koji vole koncepcijske albume vjerovatno ce i ovom dati visoku ocjenu, s tim da se moraju pomiriti i sa cinjenicom da je ovdje apsolutno svaka pjesma dio koncepcije (pa zato i jeste opera, hehe). Oni koji takve albume i ne vole previse ovaj neka preskoce jer ga vjerovatno nece uspjeti "prezvakati".

MADE of METAL
<< 12/2005 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Contact Mails

MADE of METAL Links

MADE of METAL
Out in the void of the vast
Throughout the torrents of time
Millenniums I had to outlast
Alone in this heart of mine

Built and designed to obey
To keep man alive
Oh, I have failed
Now they struggle to survive

Forever free
Free from the split in my mind
Now I can see
My eyes have been blind
The way of the ways - the line of the lines
My destiny once and for all
Oh Atlantis, I hear your call

I am the one - you are the ones
I will protect you - my brothers and sons
I have returned - to fight this battle
I am the savior - my heart is made
Made of metal

A shadow from somewhere beyond
Is reaching out its claw
Twisting the rays of the sun
My children you ain't gonna fall

I'll raise my blade
The time for reprisal is here
It's not too late
The savior is here
The ancient machine - a million lifes' dream
Protect and serve you all
Oh Atlantis, I hear your call


METAL INVADERS
58357
Invaders Online