Image Hosted by ImageShack.us
MADE of METAL 2006/01/15

MADE of METAL

Blog ce se baviti uglavnom recenziranjem Heavy, Power i Prog ostvarenja, mada povremeni izleti u druge zanrove i druge teme nisu iskljuceni. Feel free to join the ride.

15.01.2006.

Rhapsody - Dawn Of Victory

Godina: 2000
Rejting: 8.5/10
Kritika: Dead Rose

Zvuk ovog italijanskog benda ima vjerovatno najvise pridjeva ispred one rijeci koju svi toliko volimo... Metal. Symphonic, Melodic, Epic, Progressive, Power... Sve su to rijeci kojima kritika pokusava opisati zvuk ovog benda, i sve one zaista i nisu daleko od istine. Po mom skromnom stavu sve ovo se moze upakovati u okvir zvani Power Metal, ispred kojeg mozete tek tada ubaciti neki od navedenih pridjeva. I textualni opus je najblizi Poweru, i predstavlja klasicni svijet fantazije, sa svim pripadajucim mu likovima.
Ovaj album je trece studijsko ostvarenje benda, i konceptualni je nastavak prethodnih ostvarenja. Tu je opet ratnik dobra zvani "Warrior Of Ice" koji prolazi kroz razne pustolovine u borbi protiv gospodara zla. Zvuk albuma je rekao bih, standardni Rhapsody-jski, sa mnostvom orkestralnih aranzmana, simfonijskih instrumenata, sjajnih i vrlo kompleksnih solo dionica, do maximuma izrazena melodicnost, i naravno neizostavna brzina. Odlicna podloga za epsku pricu koju prica ovo djelo. I zaista cete, slusajuci ovaj album, na trenutke imati osjecaj da ste i sami dio svega toga, sto je sjajna stvar. Album bi se mogao preporuciti i onima koji i nisu neki veliki zaljubljenici u Metal, jer je njegov umjetnicki aspekt izrazen do maximuma. Mozda ce neki reci, a i ja sam taj, da ovi momci malo i pretjeruju sa svim tim "glamurom" i simfonijskom atmosferom, pa se moze primijetiti mali nedostatak agresivnosti svakom njihovom uradku. Naravno ovo je subjektivno misljenje i mozda ce neki drugi ovo djelo i cijeniti upravo zbog tih stvari.
Album sadrzi deset pjesama, u ukupnom trajanju od nekih 50 minuta. Kao interesantne bih izdvojio teatralni uvod "Lux Triumphans", naslovnu "Dawn Of Victory", "The Village Of Dwarves" sa sjajnim i upecatljivim solo dionicama, i meni ubjedljivo najjacu "Holy Thunderforce", sa klasicnim Power, artiljerijskim riffanjem, i solazama koje odradjuju utrku na 400 metara (bez prepona, naravno). Izdvojio bih i posljednju na albumu, 9-minutnu "The Mighty Ride Of The Firelord", koja nekako, vise od svih ostalih "vuce" na Progressive. Na albumu se nalaze jos "Triumph for My Magic Steel", "Dargor, "Shadowlord of The Black Mountain", "The Bloody Rage of The Titans", "Trolls In The Dark" i "The Last Winged Unicorn".
Sve zajedno cine vrlo dobru cjelinu, i u tih sat vremena slusanja ce vas uspijeti uvuci u svijet magije, carobnjaka, patuljaka...
Ako vas privlace takve stvari, i ako vas odusevljava umjetnicka strana Metala, melodicnost, virtuoznost, kompleksnost, onda ovo djelo ceka na vas.

MADE of METAL
<< 01/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Contact Mails

MADE of METAL Links

MADE of METAL
Out in the void of the vast
Throughout the torrents of time
Millenniums I had to outlast
Alone in this heart of mine

Built and designed to obey
To keep man alive
Oh, I have failed
Now they struggle to survive

Forever free
Free from the split in my mind
Now I can see
My eyes have been blind
The way of the ways - the line of the lines
My destiny once and for all
Oh Atlantis, I hear your call

I am the one - you are the ones
I will protect you - my brothers and sons
I have returned - to fight this battle
I am the savior - my heart is made
Made of metal

A shadow from somewhere beyond
Is reaching out its claw
Twisting the rays of the sun
My children you ain't gonna fall

I'll raise my blade
The time for reprisal is here
It's not too late
The savior is here
The ancient machine - a million lifes' dream
Protect and serve you all
Oh Atlantis, I hear your call


METAL INVADERS
58358
Invaders Online